CERLUX Ipari és Kereskedelmi Kft. (Műszaki kerámia termékek gyártása - Technical ceramic products manufacturing)

Sajtóközlemény

A CERLUX Kft. befejezte a Villamosipari és egyéb műszaki finomkerámia anyagok fejlesztésére és technologizálására irányuló kutatás-fejlesztési projektjét Orosházán.
2021 / 01 / 21

A CERLUX Ipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP-2.1.2-8-1-4-16 azonosító számú Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék felhívásának keretében 306,63 millió Ft összegű vissza nem térítendő-, valamint 249,6 millió Ft összegű visszatérítendő hitel összegre nyert támogatást kísérleti fejlesztési folyamatok megvalósítására.
A GINOP-2.1.2-8.1.4-16-2017-00219 azonosítószámú, Villamosipari és egyéb műszaki finomkerámia anyagok fejlesztése és technologizálása a Cerlux Kft.-nél elnevezésű kutatási-fejlesztési projekt célja egy 1000°C-on vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten szinterelhető üveg-kerámia fröccsöntő anyag illetve ebből az anyagból egy préspor kifejlesztése volt. Ezek mellett kifejlesztésre került egy legalább 99% alumínium-oxid tartalmú kerámia anyag. Ezen anyag nem a régi anyag kiváltására szolgál, hanem egy új, magasabb hozzáadott értékű piaci szegmensbe való belépést jelent, ugyanis mind fizikai, mind mechanikai tulajdonságait tekintve felülmúlja a társát.
A projekt másik célja a kifejlesztett anyagok gyártási technológiájának kifejlesztése és gyártásba történő implementálása volt. A kifejlesztett gyártástechnológiával létrejött a költséghatékonyan gyártható üveg-kerámia anyag.
A pályázat eredményeként létrejött szinterelhető üveg-kerámia fröccsöntő anyag az iparágban megszokott kvantitatív jellemzőkön túlmutat. Az anyag tulajdonságai okán égetési hőmérséklete csökkent és a gyártás ciklusideje lerövidült ami az egyre gyorsuló világunkban a versenyképesség szempontjából elengedhetetlen. Ezen felül az anyag megőrizte a jelenleg használt anyagok mechanikai tulajdonságait.
A projekt eredményeként létrejött alacsonyabb hőmérsékleten szinterelhető üveg-kerámia fröccsöntő anyag ökológiai lábnyoma kisebb, mint a jelenleg elérhető üveg-kerámia fröccsöntő anyagoknak.
Megvalósítási időszak: 2018.10.01-2020.12.29
További információ kérhető;: